6 Ekim 2012 Cumartesi

Yavaş Kalp Atışı, Kalp Bloğu ve Hasta Sinüs Sendromu

Yavaş bir kalp atışı, dakikada 60 atıştan azdır. Fiziksel olarak formda olan kişilerin ortalamanın altında bir kalp hızları olabilir çünkü bu kişilerin kardiyovasküler sistemleri son derece etkili çalışmaktadır. Sonuç olarak, kalbin vücuda yeteri kadar taze kan göndermek için daha az kasılması yeterli olmaktadır.
Kalp, uykuda da daha yavaş atar. Ancak, kalp hasarı ya da hastalığı da kalbin anormal bir şekilde yavaşlamasına yol açabilir. Bunun en yaygın üç nedeni; aşın dozda kalp yavaşlatıcı ilaçlar (maddeler), kalp bloğu ve hasta sinüs sendromudur.
Kalp yavaşlatıcı ilaçlar (maddeler) digitalis (yüksük otu), kinidin, beta blokerler ya da kalsiyum kanal blokerleri gibi kalbin çok yavaş atmasına neden olur. Doktorunuz bu etki için her ziyaretinizde bir izleme yapıp bunu önlemek için dozu ayarlayabilir.
Kalp bloğu, bir kasılmayı tetikleyen elektriksel uyan üst odacıklardan (atriyumlardan (kulakçıklardan) ) alt odacıklara (ventriküllere (kanncıklara)) geçerken yavaşladığında oluşur. Bazı vakalarda, sinyal ventriküllere (karıncıklara) hiç ulaşmaz ve bu da çok düşük bir kalp hızına neden olur.Kalp bloğu gelip gidebilir ya da sürekli olabilir. Kalp bloğuna genellikle koroner arter hastalığı ya da kardiyomiyopati neden olur. Hasta sinüs sendromu, kalbin doğal uyan kaynağı (pacemakerı) olan sinoatriyal (SA) düğüm sinyallerini düzenli olarak göndermediğinde meydana gelir. Genellikle sinyaller çok seyrektir ve bu nedenle kalp hızı çok yavaştır. Bazen, kalp hızı çok yavaş atma (bradikardi) ile çok hızlı atma (taşikardi) arasında değişir. Bu kombinasyon, biraditaşikardi sendromu olarak adlandırılır.

SEMPTOMLAR
Kalbiniz hafifçe yavaşlıyorsa, tek sendrom halsizlik olabilir. Kalp hızında çarpıcı bir düşüş; güçsüzlüğe, baş dönmesine, bayılmaya ve hatta kardiyak arreste (kalp durmasına) neden olabilir. Kalbiniz beyne kan ulaşmasını engelleyecek kadar yavaş atıyorsa, bir felç meydana gelebilir.
TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Doktorunuz, kalp atışını normale döndürmek için acil ilaç tedavisi uygulamak zorunda kalabilir. Bir diğer çözüm, kalp ritminizi stabil tutmak için yapay bir kalp pili (pacemaker) yerleştirmektir. Geçici bir kalp pili (pacemaker), bir venden (toplardamardan) kalbinize yerleştirilip kalbiniz normale dönene kadar orada bırakılabilir.
Kalp bloğunuz sürekli ise, cerrahi yolla kalıcı bir kalp pili (pacemaker) yerleştirmek gerekir. Aldığınız ilaçlar yavaşlamaya neden oluyorsa, doktorunuz size ya dozu azalttıracak ya da ilacı bıraktıracaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder