Et:
En fazla haftada bes defa sofraya gelmelidir. Beyaz eti tercih
etmeli, kirmizi etin de yagi alinmis olmasina özen gösterilmelidir. Tavuk, piliç
gibi beyaz etlerin de derileri çikarilmalidir.
Balik:
Özellikle orta
yastan sonra en saglikli besindir.
Yumurta:
Yagda veya omlet
seklinde olmamak sartiyla rafadan yumurta haftada üç defa yenebilir. Tabii
yagsiz tavada sade olarak da hazirlanabilir.
Yaglar:
Doymus yaglar
kolesterol ve lipidi arttirarak bünyeye zarar verirler. Doymamis yaglar ise
zararli degildir. Doymus deyince, soguyunca sertlesen, tava ve tencereye yapisan
yaglardir. Sivi yaglar sagliklidir.
Tuz:
Kalbin düsmanidir. Günde 3
mg. tuz, bünyemiz için yeterlidir. Bu miktar, bir çay kasiginin ucunu geçmez.
Saglikli bir kalp için, tuzu mümkün oldugunca azaltmak gerekir.
Meyve ve
Sebzeler:
Sofrada daima sebze ve meyvelere yer vermelidir. Saglik için
yararli vitaminler ve sindirim için gerekli lifler bu sayede elde edilebilir.
Süt ve süt ürünlerI:
Her ögünde muhakkak tüketilmesi gereken
besinlerdir. Ancak yagi azaltilmis olanlar tercih edilmelidir.
Sarküteri
ürünleri, sakatat ve yagli soslar:
En zararli besinlerdir. Sofradan
kaldirilmalidir.
Içecekler:
Gazli, sekerli veya suni tadlandirilmis
içecekler unutulmalidir. Bunlarin yerine daha çok su içilmelidir. Günde en az
1-2 litre alinmalidir.
Alkol:
Kalp damarlari üzerinde tahribat yapar.
- Bugday ekmegi yerine, lif açisindan zengin olan kepek ekmegi tercih
edilmelidir.
- Kizartmalardan kaçinmalidir.
Çocuklara neler
verilmemeli?
- Gazoz, kola, bonbon türü sekerlemeler, pastane ürünleri gibi
hizli sekerli yiyecekler verilmemelidir.
- Ketçap, mayonez, krema, margarin
gibi çok yagli besinlere alistirmamali dir.
- Cipslerin içlerinde bulunan
tuzlarin zararlari çok fazladir.
Bunlari asiri tüketmelerine izin
verilmemelidir. Aksi halde sismanlik ve hipertansiyon, kolesterolonlari da etkiler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder