Mitral stenoz; kapakçığın sertleşmesini ve mitral kapak açıklığının (ağzının) daralmasını içerir. Mitral stenozun en yaygın nedeni; sonuçta sol ventrikülün (kanncığın) genişlemesine kanın akciğerlere geri dolmasına neden olan ateşli romatizmadır.
Mitral stenoz yavaşça gelişir ve yıllarca semptomlara neden olmaz. Geçmişte, ateşli romatizma ve mitrol stenoz daha yaygınken, kadınlar mitral yetmezlikleri olduğunu genellikle gebeyken keşfederlerdi. Çünkü gebelikte, kalp üzerindeki ekstra yük semptomlara neden olur.
Mitral yetmezlik (mitral regürjitasyon ya da mitral inkompetans olarak da adlandırılır), mitral stenozdan çok daha yaygındır. ‘ Mitral kapakçığın şeklini bozan ve sol ventrikül (karıncık) kasıldığında, kanın aorta girmesine olanak sağlamak yerine sol atriyuma (kulakçığa) geri pompalanmasına neden olan bir hastalık, mitral yetmezliğe neden olur.
Şiddetli mitral yetmezliğin en yaygın nedeni bir zamanlar ateşli romatizmaydı. Günümüzde mitral yetmezliğin en yaygın nedeni, sol ventrikülün (karıncığın) ve sol atriyumun (kulakçığın) gerilmesine neden olarak mitral kapakçığın genişlemesine ve kanın ventrikülden (karıncıktan) sol atriyuma (kulakçığa) sızmasına neden olan konjestif kalp yetmezliğidir.
Mitral kapak prolapsusu (sarkması) da hafif mitral yetmezliğin yaygın bir nedenidir.
SEMPTOMLAR
Mitral stenozda, yıllarca hiçbir semptom yaşamayabilirsiniz. Sonunda, kan akciğerlerde biriktikçe konjestif kalp yetmezliği gelişir. Bu meydana geldiğinde, efor sarf ederken ya da uzanırken (yatarken) nefessiz kalırsınız. Aynca, beyaz köpüklü ya da kanlı balgam (spurtum) da çıkarabilirsiniz.
Mitral stenoz şiddetli olduğunda, atriyumdaki (kulakçıktaki) kan basıncı gerilme ve genişlemeye yol açar ve bu da odacığı atriyal fibrilasyona (kulakçık kasılmasına) daha açık bir hale getirir. Bu anormal kalp ritmi (ritim bozukluğu); hızlı, düzensiz kalp atışı ve halsizlikle karakterizedir. Mitral yetmezlikte de semptomlar yavaşça gelişir. Bir çok kişide hiçbir zaman semptom oluşmaz. Semptomlar oluştuğunda en belirgin olanları halsizlik, nefessiz kalma ve konjestif kalp yetmezliğinin diğer semptomlarıdır. Atriyal fibrilasyon da uzun süredir mitral yetmezliği olan kişilerde daha sık oluşur.
TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Doktorunuz, kalbinizi dinledikten sonra mitral stenozdan ya da mitral yetmezlikten şüphe edebilir. Bu hastalıkların her biri karakteristik bir mürmüre (üfürüme) neden olur.
Ekokardiyografi, teşhisin doğrulanması ve sorunun şiddetinin belirlenmesinde yardımcı olur.Mitral stenozda, semptomlarınız varsa tedaviye başlanılması gerekir. İlaçlar, semptomların kontrol edilmesine yardımcı olabilir. Embolinin (pıhtıların) felce ve diğer komplikasyonlara neden olmasını önlemek için kan incelticiler gerekli olabilir.
Kapakçığınız belirli bir derecede daraldığında, kalp fonksiyonu hızla düşer. Kalp zayıflamaya başlamadan önce ameliyat olmak en iyisidir. Yaralanmış kapakçıklan cerrahi yolla onarmak genellikle mümkün olmadığından, kapakçığı yenilemek (değiştirmek) gerekir. Bu tür ameliyattan kaynaklanan ölüm riski %2 ila %3′tür.
Mitral regürjitasyonda, hafif konjestif kalp yetmezliği semptomları ilaçlarla tedavi edilir. Bu tedavi yeterli rahatlama sağlamadığında ya da bir ekokardiyogram sol ventrikülünüzün (kanncığınızın) genişlemekte veya zayıf bir şekilde kan pompalamakta olduğunu gösterdiğinde, ameliyata gerek duyarsınız.
Bazen kapakçık, ameliyat esnasında onarılabilir ve yenilenmesine (değiştirilmesine) gerek kalmaz. İnsanların, kapakçıkların değiştirilmesinden ziyade onarıldığı ameliyatlardan kurtulma ve daha uzun süre hayatta kalma olasılığının daha fazla olduğuna dair kanıtlar vardır. Kalbiniz halen yeterli şekilde çalışıyorsa, kalp kapakçığını onarmak için yapılan bir ameliyattan kaynaklanan ölüm riski %5′tir.
Mitral yetmezlik, mitral kapakçığı geren konjestif kalp yetmezliğinden kaynaklandığında, kapakçığın ameliyat edilmesi işe yaramaz. Tedavinin amacı, ilaç tedavisiyle kalp kası fonksiyonunu iyileştirmektir. Bunun amacı, kalbin sol tarafında bulunan odacıkların boyutunu küçülterek mitral yetmezliği azaltmaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder