Bir anjiyoplasti türü, perkütan translimunal koroner anjiyoplasti, ya da balon anjiyoplasti, olarak adlandırılır. Bu işlemde, kasık derisinden artere bir kateter sokulur. Yön verilebilen kılavuz teller ve kateterin yolunu belirlemek için röntgen kullanılarak kateter koroner arterde blokajın bulunduğu alana itilir.
Kateter istenilen yere yerleştirildiğinde, kateterin ucunda bulunan küçük bir balon tekrar tekrar şişirilir. Balon, aterosklerotik plağı arter duvarına doğru sıkıştırıp kırarak (çatlatarak) tıkalı kanalı açar ve kan akışını yeniden sağlar. Anjiyoplasti genellikle kısa bir süre (1 gün) hastanede yatılmasını gerektirir.
Vakaların %80′ine kadarında daha^eni bir anjiyoplasti tekniği kullanılmaktadır. Arterin daralmış kısmı küçük bir balon geçici olarak şişirilip açıldıktan sonra, stent olarak adlandırılan ağ şeklindeki yuvarlak bir tel (ağ şeklinde tel kafesler) daralmış kısmı açık tutması için burada bırakılır.
Stent, kateterin ucundan çıkarıldığında arter kadar genişler ve plağı düzleştirir (yassı I aştırır). Birçok kişide stent, sadece balon anjiyoplastisi yapıldığında elde edilen sonuçtan daha uzun süreli sonuçlar verir. Yeni tür stentlerin içinde, arteri standart stentlerden daha uzun süre açık tutan kimyasallar bulunur.Anjiyoplasti, anjinayı hafifletmede ve egzersiz toleransını (dayanıklılığını) iyileştirmede (artırmada),ilaçlardan daha etkilidir. Ancak, ilaçlarla kıyasla kalp krizi ya da ölüm riskini düşürdüğü kanıtlanmamıştır. Sol ana arterde bulunan plaklar anjiyoplasti ile tedavi edilemez çünkü bu işlem nedeniyle oluşabilecek komplikasyon riski kabul edilemeyecek derecede yüksektir. Üç ya da daha fazla koroner arterin tedavi edilmesi gerektiğinde, bypass ameliyatı anjiyoplastiye tercih edilir.
Anjiyoplasti, bir arterinin açılması gereken kişilerin yaklaşık olarak %90′ında başarılı sonuçlar verir. Fakat, bu şekilde tedavi edilen kişilerin yaklaşık olarak %40′ında 6 ay içinde blokaj (tıkanma) yeniden oluşur ve yaklaşık olarak %25′inde de 1 yıl içinde anjina yeniden görülür.
Blokaj (tıkanma) ve anjina 1 yıl nüksetmezse (tekrarlamazsa), tekrar etme (nüksetme) olasılığı yoktur. Koroner arter duvarının hasar görmesi ile zayıflaması ve kalp krizi, anjiyoplastinin risklerindendir. Hâlâ yeni feniklerde, atresklorotik plağı parçalamak için (sadece arter duvarına doğru itmek için değil) ince metal bıçaklar (bıçak ağızları) ya da lazerler kullanılmaktadır.
Transmiyorkardiyal lazer cerrahisi olarak adlandırılan başka bir yeni teknikte, kan tedarikini iyileştirmek için koroner arterlere ve kalp kasına delikler açılır. Bu teknik, anjinası olan ve ilaçlardan fayda sağlayamayan kişilerde ve anjiyoplasti ya da bypass ameliyatının mümkün olmadığı ya da bunlardan sonuç alamayan kişilerde denenmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder