Anjinayı göğüs ağrısının diğer nedenlerinden ayırt etmek önemlidir çünkü farklı şekilde tedavi edilir ve farklı bir prognozu (seyri) vardır. Göğüs ağrınızın anjina olmadığını bilmek çok güven verici olabilir.Göğüs ağrısı olan birçok kişi, bir kalp hastalıkları olabileceğinden endişe eder fakat göğüs ağnsı olan kişilerin sadece çok azının bir kalp hastalığı vardır.
SEMPTOMLAR
Anjina, göğsün ortasında bir baskı, sızı ya da yanma hissidir. Genellikle fiziksel egzersiz ve duygusal stres esnasında, soğuğa maruz kalındığında ya da ağır yemeklerden sonra oluşur.
Arterler şiddetli bir şekilde daraldığında (%80′den fazla), dinlenirken de anjina hissedilebilir. Bu rahatsızlık tipik olarak göğüs kemiğinin (sternum) altında başlar; boyna, çeneye ve omuzlara (özellikle sol omza) ve hatta kola yayılabilir. Genellikle bir endişe ya da huzursuzluk hissi buna eşlik eder.
Anjina ağrısı genellikle keskin değildir. Daha ziyade, bir baskı ya da sıkışma hissidir. Bazen, sadece huzursuzluk yaratan bir histir; gerçek bir ağrı değildir. Vücudunuzun pozisyonu ya da derin bir nefes almak anjinayı etkilemez; ancak, plörezi (akciğer zan iltihabı) ya da perikardit gibi göğüs ağrısının diğer nedenleri bunlardan genellikle etkilenir.Genellikle bir anjina atağı sadece birkaç dakika sürer. Efor sarf etme tarafından tetiklendiyse, genellikle dinlendiğinizde birkaç dakika içinde geçer. Böyle bir ağrı 20 dakikadan fazla sürdüğünde, bir kalp krizine işaret edebilir.Bu tip bir ağrınız olursa ve 20 dakikadan fazla sürerse, bir ambulans çağırınız.
TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Anjinadan şüphelenildiğinde, doktor genellikle bir elektrokardiyogram (EKG) ve efor testi yapar. Bu testler, özellikle efor testi, koroner arter hastalığını saptamaya yardımcı olur.EKG tamamen tehlikesizdir (güvenlidir). Bir efor testi sırasında kalp krizi geçirme olasılığı 10000′de l’ dir.
Koroner anjiyogramla gerçekleştirilen bir kardiyak kateterizasyon sırasında kalp krizi geçirme riski (yaklaşık olarak 5000′de 1) biraz daha yüksektir fakat bu, koroner arter hastalığını teşhis etmede daha kesin bir sonuç sağlar.
Koroner anjiyogram, EKG ya da efor testiyle sonuç alınamadığında ya da anjiyoplasti ya da ameliyatla tedavi gerektiğinde koroner arter hastalığını teşhis etmek için kullanılır. Ancak anjiyogram, kalp krizine neden olabilecek “hassas plakları” saptamakta daha az kesin bir sonuç verir.
Anjinanın tedavisi; ne kadar şiddetli olduğuna, son zamanlarda daha şiddetlenip şiddetlenmediğine (halen hafif olsa da), yaşam tarzınızı ne kadar engellediğine ve beklentileriniz ile amaçlarınıza bağlıdır.
Aşağıdakilerden bazıları anjinanız için faydalı olabilir:
■ Risk faktörlerini azaltınız.
Koroner arter hastalığını ve anjinayı kötüleştiren risk faktörlerini (sigara içme, aşırı kilo, yüksek kan basıncı (tansiyon) ve yükselmiş kolesterol gibi) ortadan kaldırma konusunda çaba harcayınız ve yaşam tarzınızda diyabete (şeker hastalığına) yakalanma olasılığınızı azaltacak değişikler yapınız. ■ Günlük aktivitelerinizi ayarlayınız. Belirli tür aktiviteler düzenli olarak anjinaya neden oluyorsa, bu aktiviteleri daha yavaş yapmayı deneyiniz. Kalbiniz sabahları ve yemeklerden sonra daha çok baskı altındadır; dolayısıyla, bu zamanlarda fiziksel aktivitelerden kaçınınız.
■ Stres ve kızgınlığı azaltınız.
Stres ve kızgınlık düzenli olarak anjinaya neden oluyorsa, bir stres azaltma programına katılmayı düşününüz.
■ Egzersiz. Egzersizin anjinaya neden olmasına rağmen, denetlenen bir egzersiz programı güvenle kalbi kuvvetlendirip sonunda da anjinayı azaltır. Yavaşça başlayınız; günün optimal (en uygun) zamanlarında yapacağınız egzersiz düzeyinizi giderek arttırınız. Doktorunuz neleri yapıp neleri yapamayacağınızı size söyleyebilir.İlaçlar da tedavide önemli bir rol oynamaktadır:
■ Nitratlar birkaç şekilde bulunur. Bir türü (nitrogliserin), ağrı ya da rahatsızlığı ilk hissettiğinizde dilinizin altına yerleştirdiğiniz bir haptır. Nitrogliserinin 5 dakika içerisinde anjiinayı geçirmesi gerekir; koroner arterin genişlemesine neden olup kalbe kan akışını arttırarak işe yarar. Başka bir nitrat türü ise, anjina ataklarını önlemek için her gün aldığınız uzun süre etkili olan hap şeklinde bir nitrattır. Nitrat spreyleri ve cilde yapıştırılan bantlar da mevcuttur.
■ Beta blokerler, kalp çok fazla çalışmak zorunda kalmasın diye kalp hızını yavaşlatmak için kullanılır. Anormal kalp ritmi riskini azaltırlar ve kan basıncını (tansiyonu) düşürürler.
■ Kalsiyum kanal blokerleri genellikle astım ya da kronik obstrüktif akciğer hastalığınız, kalp bloğu ve bununla ilintili iletim sistemi anormallikleriniz (bozukluklarınız) ya da periferal (çevresel) arter hastalıklarından kaynaklanan semptomlarınız varsa, beta blokerlerin yerine kullanılır. Kan basıncını (tansiyonu) düşürür ve koroner arterleri genişletirler.
■ Aspirin, trombosit fonksiyonunu (işlevini) etkileyerek hastalıklı kan damarlarında yeni kan pıhtılarının oluşumunu engellemeye yardımcı olmak için kullanılır.
■ Kalbiniz, kan basıncına karşı çalışmak zorundadır. Kalp krizinden sonraki birkaç gün içinde genellikle, esasen kan basıncını (tansiyonu) düşürerek, kalbinizin daha etkin bir şekilde çalışmasına yardımcı olmak için anjiyo tansin dönüştürücü enzim (ACE) inhibitörlerine başlanır.
Bu tedavilerin tamamı anjinanızı yeterli ölçüde rahatlatamazsa ya da anjina yeni ve şiddetliyse, son zamanlarda şiddeti artmışsa ya da dinlenirken oluşuyorsa anjiyoplasti ya da koroner arter bypass ameliyatı gibi daha agresif (ve riskli) tedaviler gerekebilir. Teşhis ve tedavi için hastanede yatmak gerekebilir.
■ Gen tedavisi Deneysel bir anjina tedavisinde kalp kasma enjekte edilen genler küçük kan damarlarının kalbin yeterli kan tedarikinden mahrum bölgelerine doğru büyümelerine neden olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder