■ Aşırı tütün kullanımı Sigara içmek, koroner arter hastalığına yakalanma olasılığınızı iki katından daha çok arttırır ve kalp krizi geçirme olasılığınızı 6 kat daha fazlalaştırır. Sigara içmek, koroner arter hastalığından kaynaklanan ölümlerin %20′si ile doğrudan ilişkilendirilebilir ve içtiğiniz her bir sigara, riskinizi arttırır. Çözüm, sigarayı bırakmaktır. Sigarayı bıraktıktan sonra riskiniz büyük bir hızla azalır ve yaklaşık olarak 3 yıl içinde, sigara içmeyenlerin risk seviyesine düşer (Sigarayı bırakma yolları için
■ Yüksek kolesterol Kanınızdaki kolesterol seviyesi ne kadar yüksekse, koroner arter hastalığına yakalanma riskiniz de o kadar yüksektir. Kolesterolünüz yüksekse , kolesterolünüzü azalttığınız her yüzde için koroner arter hastalığı riskiniz %2 ila %3 arasında düşer. Kanınızdaki kolesterol seviyesini azaltmanın ilk yolu, hayvansal ürünleri sınırlandıran düşük yağ içeren bir diyet (beslenme) izlemenizdir. Doktorunuz, kolesterolünüzü ne kadar düşürmeniz gerektiğini ve sizin durumunuzda kolesterol düşürücü ilaçlar kullanmanın önerilip önerilmediğini söyleyecektir.
■ Yüksek kah basıncı (tansiyon) Kan basıncınız (tansiyonunuz) ne kadar yüksekse, koroner arter hastalığına yakalanma riskiniz de o kadar yüksektir. Kan basıncınızı (tansiyonunuzu) düşürmek, sizi koroner arter hastalığına karşı koruru ve hatta felce karşı daha çok korur. Yüksek kan basıncının (tansiyonun) ne olduğu konusunda detaylar için ve yüksek kan basıncını (tansiyonu) düşürmenin çeşitli doğal ve tıbbi yolları için.
■ Fiziksel hareketsizlik Düzenli egzersiz, kalp krizi riskinizi üçte bir ila yarım oranında azaltır. Uzun bir süredir hareketsizseniz ve kiloluysanız, bir egzersiz programına başlamadan önce doktorunuzla konuşunuz.
■ Obezite İdeal vücut ağırlığınızın %20′sinden fazlasının üzerinde kilolu olmak; yüksek kan basıncı (tansiyon), diyabet (şeker hastalığı), yüksek kan lipidi ve hareketsiz (sakin) bir yaşam tarzı da dahil olmak üzere diğer koroner arter hastalığı risk faktörlerine yakalanmanıza katkıda bulunur. ■ Diyabet (Şeker hastalığı) Diyabet (şeker) hastasıysanız, kardiyovasküler bir hastalıktan ölme olasılığınız üç ila 7 kat daha fazladır. Diyabeti (şeker hastalığını) ve diğer risk faktörlerini kontrol etmek için agresif bir yaklaşım, kardiyovasküler komplikasyon olasılığınızı azaltabilir.
■ Aspirin 50 yaş üzeri erkeklerde gün aşırı normal kuvvette (325 miligram) bir aspirin almanın ya da her gün 81 miligramlık aspirin almanın koroner arterhastalığına yakalanma olasılığını azalttığına dair kay da değer kanıtlar vardır. Bunun kadınlarda faydalı olduğuna dair şu anda daha az kanıt mevcuttur. Diğer yandan, aspirin kanama gibi yan etkilere neden olabilir. Dolayısıyla, düzenli olarak belirli bir dozda aspirin almaya başlamadan önce doktorunuzla konuşunuz.
■ Aşırı alkol alımı Burada esas olan azaltmadır. Makul derecede (orta derecede) içki içmek, günde bir ya da iki içki, kalp hastalıklarına yakalanma olası¬lığınızı azaltıyor gibi görünmektedir. Ancak, bundan fazlası, riskinizi arttırır. Günde birden fazla alkollü içeceğin kadınlarda meme kanseri riskini hafif derecede arttırdığına kadir bazı kanıtlar bulunma¬sına rağmen, bu öğüt hem kadınlara hem de erkek¬lere verilir.
■ Yüksek homosistein Kanlarında yüksek oranda bu doğal madde bulunan kişilerin koroner arter hastalığına yakalanma riskleri daha yüksek olabilir. Kanınızdaki homosistein düzeyi bir kan testiyle ölçülebilir. Yüksek homosisteine kalıtımsal bir eğilim gösterebilirsiniz fakat orta derecede yüksek düzeyde homosisteini olan çoğu kişide bunun nedeni folik asit (folat) ve B6 ile B12 vitamini açısından eksik bir diyet (beslenme) gibi görünmektedir. Genel olarak insanların, ya da bilinen bir koroner arter hastalığı olan kişilerin, homosistein düzeylerini ölçtürmeleri gerekip gerekmediği konusunda doktorlar arasında henüz bir fikir birliği yoktur. Yüksek homosisteini olan kişilerde homosistein düzeyini düşürmenin faydalı olup olmadığı konusunda da bir kanıt yoktur.
Yine de, homosistein düzeyiniz yüksekse, özellikle ebeveynlerinizden ya da kardeşlerinizden birinde 55 yaşından önce koroner arter hastalığı gelişmişse, hap şeklinde folik asit (400 mikrogram) ve B6 vitamini (100 miligram) ile B12 vitamini (100 miligram) almak akıllıcadır.
■ Yüksek trigliserid Kanda bu yağın yüksek oranda olması -özellikle yüksek dansiteli lipoprotein (HDL) seviyesi de düşükse- yüksek kolesterol kadar güçlü bir şekilde olmasa da bir kalp hastalığına işaret ediyor gibi görünmektedir. Trigliserid düzeyiniz, kan testinden önce 12 saat hiçbir şey yiyip içmezseniz en iyi şekilde belirlenir. Aşırı trigliserid seviyesini düşürmedeki ana adımlar, diyetinizdeki (beslenmenizdeki) şeker ve rafine nişasta miktarını azaltmak, obezseniz kilo vermek, alkol alımınızı sınırlandırmak ve diyabeti (şeker hastalığını) kontrol altında tutmaktır.
■ Enfeksiyon Chlamydia pnömonisi olarak adlandı¬rılan bir mikroorganizma -pnömoni (zatürreee), bronşit ve sinüs ile boğaz enfeksiyonlarının yaygın bir sebebi-arter (atardamar) kılıfının enfeksiyonuna neden olabilir. Araştırmalar, böyle bir enfeksiyonun en azından bazı kişilerde atereskloroz (damar sertliği) gelişiminin önemli bir ilk adımı olduğunu göstermektedir. Bu enfeksiyonun olup olmadığını belirlemek için test yapmanın, ya da varsa antibiyotik tedavileri uygulamanın, ateresklorozu önlemede faydalı olup olmadığı belirlenmemiştir. Ancak, bu olasılık incelenmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder