6 Ekim 2012 Cumartesi

Bypass Ameliyatı

Koroner arter bypass greftleme ameliyatında, hastalıklı arterlerdeki tıkanmanın çevresinden kalbin kandan mahrum kalmış bölgelerine kan taşıması için kalbe bir damar greftlemesi yapılarak kan akışını yeniden sağlanır.
Bypass ameliyatında genel anestezi alırsınız. Cerrah, kalbinize ulaşmak için göğüs kemiğinizi keser. Geleneksel açık kalp ameliyatında, cerrah sürekli hareket etmeyen bir kalbi ameliyat edebilsin diye kalbinizin atışı durdurulur. Ancak, kalbinizin durdurulması vücudunuza oksijen açısından zengin kan pompalayan ve geçici olarak kalbinizin yerine görev yapan bir kalp- ciğer makinesine bağlanmanızı gerektirir. Operasyon (ameliyat) tamamlandıktan sonra kalbiniz tekrar çalıştırılır; kalp-ciğer makinesinden çıkarılırsınız ve göğsünüz dikilerek kapatılır.
bypas
Kalp – ciğer makinesi bazı komplikasyonlara neden olabileceğinden, birçok merkezde kalp atarken ameliyat gerçekleştirilmekte ve böylelikle de bu makineye gerek duyulmamaktadır. Bu daha az invaziv olan yaklaşımın sonuçları henüz daha iyi (üstün) olup olmadıkları bilinmemekle beraber kabul edilebilir gibi görünmektedir.
Bir kalp-ciğer makinesi kullanılsa da kullanılmasa da, bu operasyon (ameliyat) cerrahın vücudunuzun başka bir bölgesinden bir ven (toplardamar) ya da arter (atardamar) alıp bunu, kan kasının gereksinim duyduğu besini alabilmesi için tıkalı kalp damarının çevresinden kan akışına yeni bir yol vermek için kullanmasını gerektirir.
Yenileme için kullanılan damar bir arter (atardamar) olduğunda, tipik olarak bu damar göğsünüzden alınan bir internal mamariyal arter (iç meme arteri) olur. Yenileme için kullanılan damar bir ven (toplardamar) olduğunda ise, tipik olarak bu damar bacağınızdan alınan bir safenöz bir ven (toplardamar) olur. Her iki durumda da, kullanılan arter (atardamar) ya da ven (toplardamar) “yedek” bir damardır ve bu damarın alınması, alındığı bölgeye kan akışı eksikliğine neden olmaz.
Greftleme yapılan damar bacaktan alınan bir vense (toplardamarsa), bir ucu aorta bağlanır ve diğer ucu tıkanmanın altından hastalıklı koroner artere dikilir. Bir göğüs kafesi arteri kullanıldığında, üst uç genellikle olduğu yerde bırakılır ve açık olan alt uç tıkanmanın altından hastalıklı koroner artere bağlanır. Ameliyat tamamlandıktan sonra, kalbiniz tekrar çalıştırılır; kalp-ciğer makinesinden çıkarılırsınız ve göğsünüz dikilerek kapatılır. Birçok kişi, karışık olmayan (basit) bir ameliyattan sonra 4 ila 5 gün hastanede yatar. Doktorunuz muhtemelen ameliyattan 1 ila 2 sonra kalkıp dolaşmanızı isteyecektir.

Hastanedeyken, hastaneden çıktıktan sonra katılacağınız bir kardiyak rehabilitasyon programı verilebilir. Kardiyak rehabilitasyon, sizin ve kalbinizin kuvvet kazanmanıza yardımcı olur ve size, sizi gelecekteki kalp hastalıklarından koruyacak “kalp açısından sağlıklı” uygulamaları öğretir.
İşiniz çok çaba gerektiren bir iş değilse, genellikle ameliyattan sonraki 6 hafta içinde işinize dönebilirsiniz. Ağır iş yapan kişilerin işlerine dönmek için biraz daha uzun bir süre beklemeleri ya da, bazı vakalarda, başka bir tür iş bulmaları gerekir.
Bypass ameliyatı, kardiyovasküler hastalıkların semptomlarını kontrol etmede çok etkilidir. İnsanlar ameliyattan sonra genellikle kendilerine hayatta yeni bir şans verilmiş (kendilerini yeniden doğmuş) gibi hissederler.
Bypass ameliyatı, sadece sol ana arterinde tıkanıklık olan ya da bir miktar kalp yetmezliğiyle birlikte üç veya daha fazla arterinde tıkanıklık bulunan kişilerin ömrünü uzatır.
Bu ameliyat, koroner arter hastalığını da tedavi etmez. Ameliyattan sonra anjina ya bypass yapılmayan arterlerde plak birikiminden ya da greftlerde tıkanıklıkların oluşmasından dolayı nüksedebilir. Bununla baş etmek (bu etkiyle savaşmak) için ameliyattan sonra kolesterolün ilaçlarla agresif bir şekilde kontrol edilmesine ek olarak beslenme ve yaşam tarzında değişiklikler yapmak son derece önemlidir.
KABG ameliyatı aynı zamanda anjiyoplastiden ya da ilaçla anjina tedavisinden daha risklidir. Kalp krizi, kanama ve felç ameliyatın neden olabileceği muhtemelen komplikasyonlardandır. Ameliyat esnasında kan pıhtıları oluşup beyne sıçrarsa ya da kanama veya düşük kan basıncı (tansiyon) beyni oksijensiz bırakırsa, felç oluşabilir.Bypass ameliyatında ölüm riski, ameliyat çok deneyimli bir ekip tarafından gerçekleştirildiğinde yaklaşık olarak %1 ila %2′dir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder